Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki królują u mnie chyba najczęściej. Mimo, że są pracochłonne uwielbiam je robić. Najbardziej cieszy dekorowanie, a o zjadaniu już nie wspomnę!
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 136
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.
Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło ubic na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.
Krem nakładamy na kruche spody. I dekorujemy dowolnymi owocami.