Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka które dzisiaj przygotowałam są kruche, wprost rozpływające się w ustach o orzechowym smaku. Dodatek dżemu spowodował że ciasteczka są lekko kwaskowe i wilgotne, po prostu pyszne.
blaszka, papier do pieczenia, miska, młynek do orzechów lub wałek, radełko lub foremka,
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5630
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1109
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, jajko, cynamon oraz zmielone lub rozgniecione orzechy włoskie. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy radełkiem lub foremką prostokątna ciasteczka, na ciasteczka nakładamy za pomocą łyżeczki dżem, na wierzchu układamy paseczki ciasta. Żółtka rozkłócimy z 2 łyżkami wody i smarujemy paski ciasteczek. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka przygotowane do pieczenia.