Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka które dzisiaj przygotowałam są kruche, wprost rozpływające się w ustach o orzechowym smaku. Dodatek dżemu spowodował że ciasteczka są lekko kwaskowe i wilgotne, po prostu pyszne.
blaszka, papier do pieczenia, miska, młynek do orzechów lub wałek, radełko lub foremka,
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 679
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 65
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 90
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 679
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 65
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 90
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, cukier, jajko, cynamon oraz zmielone lub rozgniecione orzechy włoskie. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy cienko i wykrawamy radełkiem lub foremką prostokątna ciasteczka, na ciasteczka nakładamy za pomocą łyżeczki dżem, na wierzchu układamy paseczki ciasta. Żółtka rozkłócimy z 2 łyżkami wody i smarujemy paski ciasteczek. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 15 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Ciasteczka przygotowane do pieczenia.