Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu ciasteczka z cytrynową nutką. Świetnie nadają się jako słodka przekąska do szkoły lub dodatek do popołudniowej herbaty. Z podanych proporcji wychodzi 30 ciasteczek. Aby wypieki były kruche i smaczne, pamiętam o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 85
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 137
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4197
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8662
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 85
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 137
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4197
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8662
Składniki
Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, następnie sparz wrzątkiem i osusz.
Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj.
Do maślanej masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ze składników zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i przełóż do lodówki na 15 minut.
Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj z niego kawałki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj za pomocą łyżki.
Porada: Ciasteczka przed pieczeniem możesz obsypać odrobiną cukru.
Piecz przez 8-9 minut w 180 stopniach Celsjusza.