Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste w przygotowaniu ciasteczka z cytrynową nutką. Świetnie nadają się jako słodka przekąska do szkoły lub dodatek do popołudniowej herbaty. Z podanych proporcji wychodzi 30 ciasteczek. Aby wypieki były kruche i smaczne, pamiętam o tym, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10078
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1156
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10078
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1156
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11551
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 560
Składniki
Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą, następnie sparz wrzątkiem i osusz.
Masło utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajko, sok i skórkę z cytryny. Całość wymieszaj.
Do maślanej masy przesiej mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Ze składników zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i przełóż do lodówki na 15 minut.
Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki. Odrywaj z niego kawałki i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczaj za pomocą łyżki.
Porada: Ciasteczka przed pieczeniem możesz obsypać odrobiną cukru.
Piecz przez 8-9 minut w 180 stopniach Celsjusza.