Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mąka i cukier. Inspiracja, Ania gotuje.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 122
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 92
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 227
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 122
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 92
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 227
Składniki
Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Trzeba robić to w miarę szybko, bo ciasto się ociepla i może zacząć się kleić. Wycięte ciasteczka od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 11-13 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu.