Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, delikatne ciasteczka maślane. Żeby je wyczarować wystarczy masło, mąka i cukier. Inspiracja, Ania gotuje.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6475
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2058
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6475
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 2058
 
         
         
                Składniki
Masło pokroić na małe kawałki i wrzucić do miski. Dodać cukier i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Można ją początku pomóc sobie robotem, lub mikserem z hakami. Następnie dokończyć zagniatanie ręcznie. Z ciasta uformować kulę. Zawinąć ją w folię spożywczą i schłodzić 30-40 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Trzeba robić to w miarę szybko, bo ciasto się ociepla i może zacząć się kleić. Wycięte ciasteczka od razu układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, 11-13 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu.