Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niby proste ciasteczka, ale jakie pyszne. Polecam upiec na podwieczorek, z truskawkowym dżemem są tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Dzięki samym żółtkom w cieście są tak kruche, że wprost rozpływają się w ustach. Dodam, że ciasteczka ładnie się prezentują na talerzu. Upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13546
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1553
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14949
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6148
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13546
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1553
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14949
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6148
Składniki
Mąkę, cukier puder i masło lub margarynę przekładamy do miski, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, za pomocą foremek w kształcie serca wycinamy ciasteczka, w połowie nich robimy dziurki, następnie układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180 do zrumienienia, pilnujemy ponieważ szybko się przypalają. Upieczone dokładnie studzimy.
Ciasteczka przekładamy dżemem jedno całe i jedno z dziurką. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.