Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z cukrem i duńskie ciastka maślane to jedne z najchętniej kupowanych przekąsek do herbaty…Tylko po co je kupować, skoro można je błyskawicznie upiec? Domowe ciasteczka są o wiele zdrowsze, bo nie zawierają konserwantów, barwników, polepszaczy smaku. Co więcej, samodzielny wypiek powala rozstrzygnąć dylemat – duńskie maślane czy kruche z cukrem? Według poniższego przepisu upieczesz herbatniki o nieco bardziej zwartej konsystencji niż klasyczne kruche ciastka, za to przyjemnie maślane, rozpływające się w ustach. Wzbogać je o to, co najlepsze w kruchych ciasteczkach z cukrem, czyli chrupiące, lekko skarmelizowane, słodkie kryształki na powierzchni.
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1229
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457830
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1485
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 596
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1229
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457830
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1485
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2294
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 596
Składniki
Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną puszystą masę z cukrem i ziarenkami wyłuskanymi z laski wanilii.
Dodaj jajko i zmiksuj z pozostałymi składnikami.
Połącz masę z mąką i solą.
Ciasto schłodź w lodówce, a piekarnik nagrzej do 180°C (góra-dół), uprzednio wyjmując z niego blachę.
Wyłóż blachę piekarnika folia aluminiową lub papierem do pieczenia. Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego i z użyciem gwieździstej końcówki uformuj na blasze ciasteczka (okręgi o średnicy około 7 cm) – powinno ich wyjść około 30-35 sztuk. Uformowane ciasteczka oprósz cukrem w kryształkach.
Piecz ciasteczka na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut.