Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka obficie pokryte karmelowym masłem orzechowym, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i polane gorzka czekoladą. Idealne do kawy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4469
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12125
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6884
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5643
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 202
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4469
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12125
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6884
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5643
Składniki
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, sól i posiekane masło za pomocą siekaczki robimy kruszonkę. Do kruszonki dodajemy żółtka i śmietanę szybko zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto, kroimy na kilka części, każdą rozwałkowujemy i wykrawamy kółka. Kółka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180-190 stopniach C i pieczemy 12-15 minut. Upieczone ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę. Cukier topimy na karmel, śmietankę podgrzewamy i ostrożnie wlewamy do karmelu, mieszamy. Do sosu karmelowego dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy. Orzechy posypujemy solą i prażymy na suchej patelni. Ciastka smarujemy karmelem i obficie posypujemy orzeszkami. Czekoladę kruszymy dodajemy trochę mleka i topimy. Roztopioną czekoladą robimy esy floresy na ciastkach. Ciastka odstawiamy do zastygnięcie karmelu i czekolady.