Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane. Są bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a po upieczeniu idealne do chrupania o każdej porze dnia! :)
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 24444
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1978
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 24444
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1978
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, zmielony mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy suche składniki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ziarenka wanilii oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto.
Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 minut (pieczenie góra - dół). * Suchy mak możemy zmielić samodzielnie lub kupić już zmielony. ** Jajko oraz masło powinny być schłodzone.
Ciasteczka idealnie sprawdzą się na markizy lub składane ciasteczka z dziurką i konfiturą. Wtedy pamiętajmy, aby nie wykrawać środka z jednej partii ciastek, która będzie ich spodem. Życzę smacznego! :)