Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, chrupiące oraz pełne makowych piegów ciasteczka maślane. Są bardzo proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a po upieczeniu idealne do chrupania o każdej porze dnia! :)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2174
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 142
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 247
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, szczyptę soli, zmielony mak, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy suche składniki. Następnie wbijamy jajko, dodajemy ziarenka wanilii oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto.
Powstałe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 0,5 cm placek i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem małych odstępów. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 12 minut (pieczenie góra - dół). * Suchy mak możemy zmielić samodzielnie lub kupić już zmielony. ** Jajko oraz masło powinny być schłodzone.
Ciasteczka idealnie sprawdzą się na markizy lub składane ciasteczka z dziurką i konfiturą. Wtedy pamiętajmy, aby nie wykrawać środka z jednej partii ciastek, która będzie ich spodem. Życzę smacznego! :)