Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z maszynki zawsze przypominają mi same radosne wspomnienia. Zawsze po 6 grudnia piekę pierniczki na świąteczny stół , również te ciasteczka które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Szybkie , proste ale bardzo smaczne.
miska, sitko, nóż, maszynka do mielenia mięsa, papier do pieczenia, blaszka, nakładka , kapturek
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1848
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4745
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1848
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4745
Składniki
Do miski przez sitko przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać pokrojone na kawałki masło lub margarynę , żółtka , całe jajko , cukier, śmietanę oraz cukier waniliowy. Zagnieść gładkie , jednolite ciasto. Z maszynki wyjąc nóż i sitko , a założyć kapturek ze specjalną nakładką do ciasteczek. Z ciasta uformować rulon kroić po kawałku , przepuszczać przez maszynkę odcinając nożem ciasteczka długości 10 cm. najlepiej według swojego uznania. Ciastka układać na blaszce oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia jak kto woli. Ciasteczka układamy w niedużych odstępach. Pieczemy w temp. 180 stopni C przez 15 - 20 min. do zarumienienia na złoty kolor. Rada; Zimne ciasteczka można zamaczać do połowy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie i zostawić do wystygnięcia , można polać lukrem i posypać kolorową posypką lub wiórkami kokosowymi. Ja najlepiej lubię takie proste bez niczego. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Ciasteczka po upieczeniu gotowe do podania.
Ciasteczka w pudełku szczelnie zamykane.
Maszynka do ciasteczek liczy prawie 50 lat jak nie więcej.