Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z maszynki to niezapomniany hit PRL-u. Sprawdzą się na co dzień i od święta. Przechowywane w szczelnym, suchym pojemniku długo zachowują świeżość i smak. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników. Obowiązkowo do ciasta dodajcie smalec!
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 127
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1193
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31240
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3658
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4637
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8132
Zdrowe, smaczne pierogi w których nadzienie nadaje im wyjątkowy smak.
Odsłon: 127
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1193
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 31240
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 3658
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4637
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8132
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło i smalec. Składniki posiekaj nożem.
Do ciasta dodaj żółtka jaj oraz śmietanę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Przeciśnij kawałki ciasta przez maszynkę formując równej długości ciasteczka.
Blachę z piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka z maszynki ułóż w równych odstępach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasteczka piecz przez około 12-15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Wystudzone ciasteczka przełóż do puszki lub dużego słoja. Przechowuj w suchym miejscu nawet do kilku tygodni.