Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z maszynki to niezapomniany hit PRL-u. Sprawdzą się na co dzień i od święta. Przechowywane w szczelnym, suchym pojemniku długo zachowują świeżość i smak. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników. Obowiązkowo do ciasta dodajcie smalec!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4349
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 53
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4349
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 201
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło i smalec. Składniki posiekaj nożem.
Do ciasta dodaj żółtka jaj oraz śmietanę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Przeciśnij kawałki ciasta przez maszynkę formując równej długości ciasteczka.
Blachę z piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka z maszynki ułóż w równych odstępach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasteczka piecz przez około 12-15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Wystudzone ciasteczka przełóż do puszki lub dużego słoja. Przechowuj w suchym miejscu nawet do kilku tygodni.