Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z maszynki to niezapomniany hit PRL-u. Sprawdzą się na co dzień i od święta. Przechowywane w szczelnym, suchym pojemniku długo zachowują świeżość i smak. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie kilku prostych składników. Obowiązkowo do ciasta dodajcie smalec!
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 82
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 43
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9975
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 79
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 44
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 140
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 82
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 43
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9975
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 79
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 44
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 140
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz pokrojone w kostkę masło i smalec. Składniki posiekaj nożem.
Do ciasta dodaj żółtka jaj oraz śmietanę. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Przeciśnij kawałki ciasta przez maszynkę formując równej długości ciasteczka.
Blachę z piekarnika wyściel papierem do pieczenia. Kruche ciasteczka z maszynki ułóż w równych odstępach.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasteczka piecz przez około 12-15 minut (do lekkiego zrumienienia).
Wystudzone ciasteczka przełóż do puszki lub dużego słoja. Przechowuj w suchym miejscu nawet do kilku tygodni.