Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas na porzeczki się zaczął a więc musi być pyszne, orzeźwiające ciasto!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 51
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 79
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5937
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Składniki
Kruche ciasto: Mąkę i proszek przesiać na stolnicę, dodać zimne, posiekane masło,cukier i na końcu żółtka. Wszystko szybko wyrobić, zrobić kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Blaszkę kwadratową wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić kruchym ciastem i podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temp.180 st. Jak się zarumieni - wyjąć. Ugotować budyń - powinien być gęsty.
Na podpieczony spód nałożyć budyń, na to czerwone porzeczki lekko obsypane mąką. Piec w temp. 170 przez około 25 minut. W tym czasie przygotować bezę. Białka ubić na sztywną pianę, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier i ubijać. Piana powinna być błyszcząca. Po upływie 25 minut pieczenia na ciasto wyłożyć pianę i zapiekać jeszcze przez około 15 minut w temp.180 st. Pianka powinna się zarumienić. Jeśli się nie spiecze, pojawią się "kropelki rosy" a jeśli się spiecze....to nic, będzie przyjemnie chrupać:)