Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie jabłek i bananów daje niesamowity smak temu ciastu. Gorąco polecam.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4131
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11311
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6491
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13507
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5279
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4131
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11311
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6491
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5474
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13507
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5279
Składniki
Mąkę przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie i włożyć wszystkie składniki. Posiekać nożem a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 30 cm i podpiec przez 15 minut w tem. 190 stopni. Drugą część owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut.
W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać wodę i starte na grubych oczkach jabłka. Chwilę smażyć. Jeśli jabłka będa miały mało soku, można podlać kilkoma łyżkami wody. Kiedy jabłka zmiękną, dodać obrane i pokrojone banany. Smażyc przez 5 minut, cały czas mieszając. Wsypać "suche" galaretki i dodać sok z cytryny. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Podpieczony spód ciasta posypać 2 łyżkami tartej bułki. Wyłożyć masę jabłkowo-bananową. Na wierzchu układać małe kawałki ciasta schłodzone w lodówce, które spłaszczamy w palcach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Zimne ciasto oblewamy lukrem.