Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie jabłek i bananów daje niesamowity smak temu ciastu. Gorąco polecam.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 133
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 41
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 250
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 133
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 41
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie i włożyć wszystkie składniki. Posiekać nożem a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 30 cm i podpiec przez 15 minut w tem. 190 stopni. Drugą część owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut.
W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać wodę i starte na grubych oczkach jabłka. Chwilę smażyć. Jeśli jabłka będa miały mało soku, można podlać kilkoma łyżkami wody. Kiedy jabłka zmiękną, dodać obrane i pokrojone banany. Smażyc przez 5 minut, cały czas mieszając. Wsypać "suche" galaretki i dodać sok z cytryny. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Podpieczony spód ciasta posypać 2 łyżkami tartej bułki. Wyłożyć masę jabłkowo-bananową. Na wierzchu układać małe kawałki ciasta schłodzone w lodówce, które spłaszczamy w palcach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Zimne ciasto oblewamy lukrem.