Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie jabłek i bananów daje niesamowity smak temu ciastu. Gorąco polecam.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 250
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2373
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4540
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 94
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1528
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 250
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2373
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4540
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 94
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1528
Składniki
Mąkę przesiać na blat. W środku zrobić wgłębienie i włożyć wszystkie składniki. Posiekać nożem a następnie wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk, podsypać mąką. Podzielić na dwie równe części. Pierwszą wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 30 cm i podpiec przez 15 minut w tem. 190 stopni. Drugą część owinąć folią i schładzać w lodówce przez 30 minut.
W płaskim, szerokim garnku z grubym dnem roztopić masło, dodać wodę i starte na grubych oczkach jabłka. Chwilę smażyć. Jeśli jabłka będa miały mało soku, można podlać kilkoma łyżkami wody. Kiedy jabłka zmiękną, dodać obrane i pokrojone banany. Smażyc przez 5 minut, cały czas mieszając. Wsypać "suche" galaretki i dodać sok z cytryny. Dokładnie rozmieszać. Odstawić do przestygnięcia.
Podpieczony spód ciasta posypać 2 łyżkami tartej bułki. Wyłożyć masę jabłkowo-bananową. Na wierzchu układać małe kawałki ciasta schłodzone w lodówce, które spłaszczamy w palcach. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Zimne ciasto oblewamy lukrem.