Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z jagodami, szczególnie tymi świeżymi, to ciasto, które pokochają wszyscy. Będzie idealnym sposobem na uczczenie lata!
wymiary formy: 20x20 cm
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5397
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47850
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165710
Dla milosników cukinii i szybkiej kuchni. Obiad w 15 minut, prosty, smaczny,...
Odsłon: 5397
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47850
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165710
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka, śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy.
Dołóż mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Zagnieć całość do momentu otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj je na placek i przenieś ciasto do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj jagody. Jagody umyj i pozostaw na sitku do dobrego wyschnięcia. Posyp je łyżką mąki pszennej i wymieszaj.
Jagodami posyp wierzch ciasta.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do miski i utrzyj palcami do uzyskania konsystencji mokrej kruszonki.
Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Kruche ciasto z jagodami wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez ok. 40 minut lub do czystego patyczka.
Kruche ciasto z jagodami wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do 3 dni.