Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z jagodami, szczególnie tymi świeżymi, to ciasto, które pokochają wszyscy. Będzie idealnym sposobem na uczczenie lata!
wymiary formy: 20x20 cm
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112839
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 127
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 287
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 386
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 676
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112839
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 127
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 287
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 386
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 676
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajka, śmietanę, mleko i ekstrakt waniliowy.
Dołóż mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Zagnieć całość do momentu otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkuj je na placek i przenieś ciasto do formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotuj jagody. Jagody umyj i pozostaw na sitku do dobrego wyschnięcia. Posyp je łyżką mąki pszennej i wymieszaj.
Jagodami posyp wierzch ciasta.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki przenieś do miski i utrzyj palcami do uzyskania konsystencji mokrej kruszonki.
Kruszonką posyp wierzch ciasta.
Kruche ciasto z jagodami wstaw do piekarnika nastawionego na 175 st. Celsjusza i piecz przez ok. 40 minut lub do czystego patyczka.
Kruche ciasto z jagodami wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce do 3 dni.