Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto to ma smak słodko-kwaśny jeśli ktoś lubi taki smak to zachęcam do upieczenia tego ciasta, na pewno będzie Ci smakować.
miska, stolnica, wałek do ciasta, łyżka, blacha do pieczenia (około 22x34 cm ), ostry nóż, sitko, waga kuchenna, szklanka (250 ml), patelnia,
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Wszystkie składniki na kruche ciasto na spód zagnieć, aby powstało jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie włóż go owinięte w folię do lodówki na około 30 minut. Następnie rozwałkuj go i wyściel nim blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia ciast.
Rabarbar umyj, pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Wrzuć na rozgrzaną suchą , dużą patelnię ( lub do rondla), posyp cukrem, cukrem waniliowym i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając, aby rabarbar puścił sok i lekko zmiękł. Smaż około 10 minut. następnie zgaś ogień i pozostaw rabarbar na patelni jeszcze przez około 15 minut, aby nasiąkł syropem cukrowo-rabarbarowym. Po tym czasie odcedź rabarbar na sitku lub cedzaku i wyłóż go na kruche ciasto. Posyp po wierzchu kaszą manną.
Wszystkie składniki przeznaczone na kruszonkę dodaj do miski. Wymieszaj, aby powstała kruszonka, posyp po wierzchu rabarbar. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piecz około 40 minut. Gdy całkiem wystygnie wyjmij ciasto z blachy i posyp cukrem pudrem.
Życzę smacznego !