Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche cynamonki z pomarańczową skórką to pyszne ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem cynamonu i przyprawy do szarlotki. To rarytas, któremu nie można się oprzeć.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4611
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1758
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 537
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2446
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4611
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1758
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 537
Składniki
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Posmarować wodą wymieszaną z łyżeczką cukru waniliowego, posypać cynamonem i przyprawą do szarlotki. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut.
Schłodzony rulon z ciasta wyjąć z folii, ostrym nożem zrobić 4 nacięcia i odciąć.
Rozkładać jak kwiaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min.