Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche cynamonki z pomarańczową skórką to pyszne ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem cynamonu i przyprawy do szarlotki. To rarytas, któremu nie można się oprzeć.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 286
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14575
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1711
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16796
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 286
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14575
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1711
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16796
Składniki
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Posmarować wodą wymieszaną z łyżeczką cukru waniliowego, posypać cynamonem i przyprawą do szarlotki. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut.
Schłodzony rulon z ciasta wyjąć z folii, ostrym nożem zrobić 4 nacięcia i odciąć.
Rozkładać jak kwiaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min.