Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche cynamonki z pomarańczową skórką to pyszne ciasteczka o delikatnym smaku pomarańczy z dodatkiem cynamonu i przyprawy do szarlotki. To rarytas, któremu nie można się oprzeć.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1429
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5510
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1009
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11990
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1429
Składniki
Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i skórkę pomarańczową, zagnieść ciasto.
Następnie rozwałkować na grubość 1,5-2 mm. Posmarować wodą wymieszaną z łyżeczką cukru waniliowego, posypać cynamonem i przyprawą do szarlotki. Zwinąć jak roladę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 10-15 minut.
Schłodzony rulon z ciasta wyjąć z folii, ostrym nożem zrobić 4 nacięcia i odciąć.
Rozkładać jak kwiaty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 min.