Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze pyszne i proste w przygotowaniu rurki, które możemy przygotować z różnego rodzaju kremami. Możemy przygotować je jak z ciasta kruchego tak i z gotowego ciasta francuskiego. Moje rurki dzisiaj z ciasta kruchego z bitą śmietaną z mascarpone. Polecam
foremki - rurki, miska, folia spożywcza, papier do pieczenia, wałek , nóż,
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6318
Polecam.
Odsłon: 347
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6318
Polecam.
Odsłon: 347
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Rurki z ciasta kruchego ; Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać pokrojone w kawałki masło i nożem posiekać razem z mąką do połączenia. Dodać żółtka wyrabiając ciasto rękoma , dodając do ciasta stopniowo śmietanę. Zagnieść na jednolite, gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i schłodzić godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto podzielić na porcje , każdą porcję cienko rozwałkować, pociąć na długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki natłuścić olejem, paski ciasta nawijać na foremki począwszy od wąskiej strony. Nawijać tak by ciasto nachodziło na siebie. ( jak widać na zdjęciu). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ,posmarować rozbełtanym białkiem , posypać cukrem i piec około 20 minut , do zrumienienia w 190 stopniach. Po upieczeniu wystudzić , zdjąć ostrożnie z foremek. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan fix - em, połaczyć z serkiem mascarpone. Szprycę napełnić przygotowaną masą śmietankową , następnie napełniać upieczone już rurki. Smacznego.
Przygotowane ciasto kruche.
Pocięte paski nawijać na natłuszczone olejem foremki.
Rurki gotowe do podania.