Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Często przed Świętami szukamy sprawdzonych przepisów na ciasteczka, które nas nie zawiodą, gdy na ostatnią chwilę, tuż przed pierwszą gwiazdką odpalimy nasz piekarnik. Otóż mam dla Was wspaniałe ciasteczka, które pięknie trzymają swój kształt oraz są wyjątkowo kruche i smaczne. Można je przełożyć - jak ja - kremem lub udekorować lukrem czy polewą.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1099
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 971
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14710
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1099
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2878
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 971
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14710
Składniki
Wszystkie składniki na ciasteczka (poza lemon curd lub dżemem) zagniatamy ręcznie lub mikserem na gładkie ciasto. Układamy z niego kulę, obwijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy dowolne kształty za pomocą foremek. Wykrojone ciasteczka układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy kolejno przez 8-10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka zostawiamy do wystudzenia. Można je już lukrować i dekorować lub przełożyć lemon curdem lub innym kremem czy dżemem i obsypać cukrem pudrem. Smacznego! :-)
Przepis na lemon curd: https://smaker.pl/przepis-lemon-curd-krem-cytrynowy,155876,ugotujiprzetestuj.html