Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto do wykonania którego możemy użyć dowolnych owoców, wszystko zależy tylko od tego na co mamy smaka.
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 338
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1149
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4151
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 338
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1149
Składniki
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód blachy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczony spód wysypujemy kaszę manną, rozsmarowujemy dżem na którym układamy ćwiartki jabłek. Zapiekamy 10 min w temp 180 stopni. Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Schladzamy w lodówce. Białka ubijamy stopniowo dodając 8 łyżek cukru kryształu. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Na podpieczone jabłka wykładamy bezę, którą posypujemy kruszonką. Pieczemy 15 minut w temp 120 stopni, potem kolejne 20 min w temp 100 stopni, aż góra bezy zrobi się chrupiącą.