Szybkie ciasto do wykonania którego możemy użyć dowolnych owoców, wszystko zależy tylko od tego na co mamy smaka.
Kruche z owocami i bezą
Składniki
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- Opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
- 4 obrane,pokrojone na ćwiartki jabłka
- Słoik dżemu (u mnie truskawka z rabarbarem)
- Szklanka kaszy manny
- 2 białka
- 8 łyżek cukru kryształu
- 100 g masła, 100 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej
Składniki
Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- Opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo
- 4 obrane,pokrojone na ćwiartki jabłka
- Słoik dżemu (u mnie truskawka z rabarbarem)
- Szklanka kaszy manny
- 2 białka
- 8 łyżek cukru kryształu
- 100 g masła, 100 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej

Etapy przygotowania
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód blachy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczony spód wysypujemy kaszę manną, rozsmarowujemy dżem na którym układamy ćwiartki jabłek. Zapiekamy 10 min w temp 180 stopni. Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Schladzamy w lodówce. Białka ubijamy stopniowo dodając 8 łyżek cukru kryształu. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Na podpieczone jabłka wykładamy bezę, którą posypujemy kruszonką. Pieczemy 15 minut w temp 120 stopni, potem kolejne 20 min w temp 100 stopni, aż góra bezy zrobi się chrupiącą.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 554
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 390
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 554
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 390



Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- Opakowanie cukru waniliowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 obrane,pokrojone na ćwiartki jabłka
- Słoik dżemu (u mnie truskawka z rabarbarem)
- Szklanka kaszy manny
- 2 białka
- 8 łyżek cukru kryształu
- 100 g masła, 100 g cukru pudru, 150 g mąki pszennej
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajko i żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto zagniatamy, owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód blachy. Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczony spód wysypujemy kaszę manną, rozsmarowujemy dżem na którym układamy ćwiartki jabłek. Zapiekamy 10 min w temp 180 stopni. Z mąki, cukru pudru i masła zagniatamy kruszonkę. Schladzamy w lodówce. Białka ubijamy stopniowo dodając 8 łyżek cukru kryształu. Ubijamy do momentu uzyskania sztywnej, błyszczącej piany. Na podpieczone jabłka wykładamy bezę, którą posypujemy kruszonką. Pieczemy 15 minut w temp 120 stopni, potem kolejne 20 min w temp 100 stopni, aż góra bezy zrobi się chrupiącą.
Bardzo smaczna propozycja, gratuluję i zapraszam do zapoznania z moją propozycją https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-super-ciasto,1924435,bobby.html