Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto które w sezonie robi u mnie furorę. Na każdej imprezie znajomi chcą tylko to ciasto ! Poza sezonem używam śliwek mrożonych. Ciasto wychodzi równie pyszne.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1597
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 704
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 691
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 287
Składniki
Zimne masło pokroiłem, dodałem przesianą mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i 5 łyżek cukru. Całość zagniotłem i wstawiłem na pół godziny do lodówki.
Foremkę 25x35 cm wyłożyłem papierem do pieczenia. Część ciasta wyłożyłem na dno blaszki i podpiekłem w 190 przez 25 minut. Pozostałą część ponownie schowałem do lodówki.
Białka ubiłem na pianę z cukrami, dalej powoli ubijając dodałem budynie i olej. Na ostudzony spód wyłożyłem ubitą pianę, następnie gęsto ułożyłem śliwki (skórka w dół) i skubiąc udekorowałem pozostałym ciastem.
Piekłem około 40 minut w 190 stopniach. Ostudzone ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta dodałem szczyptę siemienia lnianego i kurkumy. Śliwki posypałem odrobiną otrębów.