Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto naprawdę nie wymaga dużego nakładu pracy a efekt smakowy jest rewelacyjny. Kruche ciasto z pysznymi, lekko kwaskowymi śliwkami w środku, posypane sporą ilością cukru pudru smakuje wybornie. Jeśli potrzebujecie szybkiego przepisu, który na pewno się uda, jest to propozycja właśnie dla Was:)
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1009
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666488
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 218
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1009
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 512
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666488
Składniki
CIASTO Składniki na ciasto w miarę szybko zagnieść na lekko oprószonej mąką stolnicy lub w dużej misce. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na min. 30 minut. Przygotować formę do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W czasie chłodzenia się ciasta przygotować śliwki. Po upływie ok. 30 minut ciasto wyjąć z lodówki. Włączyć piekarnik i ustawić temp. 170 st. C, termoobieg. Ciasto podzielić na dwie części. Ok. 2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy do pieczenia. Wyrównać. Ciasto posypać bułką tartą. Na cieście gęsto poukładać śliwki rozcięciami ku górze. Śliwki posypać cynamonem. Na śliwki położyć pozostałą 1/3 ciasta. Najlepiej odrywać kawałeczki ciasta, rozpłaszczać je w dłoniach i kłaść równomiernie na nadzieniu śliwkowym. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min do wypieczenia i zezłocenia się ciasta. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem. Podawać lekko ciepłe:) Smacznego!
NADZIENIE ŚLIWKOWE: Śliwki dokładnie umyć i usunąć z nich pestki.