Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powiem szczerze, nie jest łatwo je zrobić. Ciasto bardzo ciężko się rozwałkowuje i trzeba uważać, żeby nie wyschło bo będzie się rwało. Niemniej jednak warto było się pomęczyć, gdyż faworki wyszły przepyszne. Z podanego przepisu wyszło mi 30 faworków.
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5844
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 486
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37293
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2581
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 234
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 5844
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 486
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 37293
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na l...
Odsłon: 2581
Cześć. Dzisiaj podrzucam przepis na pyszny i bardzo szybki gulasz z piersi ku...
Odsłon: 234
Składniki
Sposób wykonania syropu: Do rondelka wlać wodę dodać cukier i miód. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż cukier i miód się rozpuszczą i powstanie syrop. Gotowy syrop zestawić z ognia i wystudzić.
Sposób wykonania faworków: Do mąki dodać oliwę, sól, alkohol, ciepłą wodę i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Części jeszcze nie rozwałkowane włożyć do foliowego woreczka, żeby ciasto nie wyschło. Każdą część rozwałkować cienko, następnie złożyć na pół i ponownie cienko rozwałkować. Nożem lub radełkiem wykrawać wzdłuż paski o średnicy ok 3 – 4 cm. Oliwę rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
Brzeg paska włożyć między zęby widelca, a następnie zanurzyć we wrzącej oliwie i wstążkę ciasta zawijać na widelec. Gdy uformuje się ślimak, widelec wyjąć. Smażyć z obu stron około 1 minuty na rumiano. Upieczone faworki układać na papierowym ręczniku, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki zanurzać w syropie i posypać migdałami. Smacznego :-)