Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kudłaty diabełek to diabelnie smaczne ciasto czekoladowe z „rozczochraną” posypką kokosową. Ten prosty wypiek z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom czekolady. Dodatek kokosu idealnie przełamuje smak ciasta, nadając mu nieco egzotycznej nuty. Jeśli chcesz nadać ciastu nieco pikanterii, dodaj do masy nieco chilli. Ten nieoczywisty dodatek sprawi, że diabełek zyska nieco większe rogi. Co bardzo ważne, nasz Kudłaty Diabełek wcale nie jest straszny, ani trudny do przygotowania - z jego zrobieniem bez problemu poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i ciasto jest gotowe do wstawienia do pieca. Potem możesz już tylko zaparzyć sobie kawę i cieszyć się efektami swojej pracy.
Blacha 30x25 cm
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1210
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1210
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 42
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1263
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 201
Składniki
Rozpuść pokruszoną czekoladę i 200 g masła w kąpieli wodnej. Wymieszaj do połączenia składników i przestudź.
Połącz masę czekoladową z cukrem pudrem, cukrem trzcinowym. Dodaj rozkłócone jajka i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj krótko (rózgą cukierniczą lub mikserem na niskich obrotach). Do masy przesiej mąkę, dodaj 50 g wiórków kokosowych i sól. Wymieszaj całość na jednolite ciasto. Przelej ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 30x25 cm. Rozprowadź równomiernie.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 35-40 minut. W połowie pieczenia obróć blachę. Po upieczeniu ciasto będzie mieć popękaną „skorupkę”, a środek powinien pozostać miękki (ale nie płynny) – stężeje, gdy wystygnie.
Roztop na patelni resztę masła z cukrem kryształem. Wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj 100 g wiórków kokosowych. Smaż, aż się zarumienią. Tak przygotowaną posypkę kokosową przełóż na jeszcze ciepłe ciasto i rozprowadź równomiernie, lekko wklepując. Całość odstaw do wystudzenia.