Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest przepyszne idealne na okazji imprezy.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326493
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12093
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16896
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5528
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326493
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12093
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16896
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5528
Składniki
BISZKOPT: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wolno wsypywać, ubijać aż piana będzie bezowate. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Odczekać aż wyrośnie i delikatnie wymieszać z pianą. Dodać oliwę i mąkę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik 170°C i pieczemy około 30-40 minut. KREM; Bułki kajzerki rwiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Zalewamy 500 ml mleka oraz dodajemy 100g wiórków kokosowych. Całość rozgniatamy widelcem lub miksujemy blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy masę z bułek i gotujemy całość na niewielkim ogniu przez ok. 6-8 minut aż masa zgęstnieje. Odstawiamy do przestanięcia. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy masę kokosowo-bułkową. PONCZ: Wszystkie składniki na poncz łączymy ze sobą i odstawiamy do wystudzenia. POSYPKA KOKOSOWA: Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i czekamy aż się trochę rozpuści. Nastepnie dodajemy wiórki kokosowe i całość lekko mieszamy do połączenia. Pozostawiamy posypką do ostudzenia. SKŁADAMY CIASTO W CAŁOŚCI: Jeden blat biszkoptu nasączamy ponczem, a następnie smaruje my dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy 2/3 kremu i całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy ponczem. Wykładamy pozostałe część kremu. Wierzch ciasta oprószamy posypką kokosową. Ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do schodzenia.