Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To łatwe ciasto truskawkowe będzie idealnym wyborem na letni deser. Delikatne biszkopty tworzą lekki spód, który świetnie komponuje się z aksamitną warstwą kremu twarogowego. Dodatek słodkich i soczystych truskawek dodaje wspaniałej słodyczy i pięknie kontrastuje z bielą masy. Ciasto przed podaniem udekoruj listkami mięty i polej truskawkowym musem.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4089
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 105
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4089
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 155
Składniki
Żelatynę rozpuść we wrzątku i odstaw do ostudzenia. Biszkoptami wyłóż dno wysmarowanej masłem tortownicy (ok. 25 cm), a w razie potrzeby przetnij je, aby wypełnić całe dno. W wysokim naczyniu zmiksuj śmietanę kremówkę, utrwalając cukrem pudrem, aby uzyskać sztywną masę. Zmiel twaróg w maszynce do mielenia mięsa lub w malakserze i przełóż do dużej miski. Stopniowo dodawaj ubitą śmietanę do sera i sukcesywnie miksuj. Na koniec cienką strużką wlewaj tężejącą żelatynę i zmiksuj całość do połączenia.
Duże truskawki przekrój na połowy i ułóż je wokół ścianek tortownicy, układając przecięciem w stronę ścianek. Wylej masę serową na biszkopty, uważając, aby nie naruszyć truskawek. Wyrównaj wierzch i wstaw ciasto do lodówki do długiego schłodzenia.
Resztę truskawek opłucz, usuń szypułki i pokrój na kawałki. Włóż do garnka, zasyp cukrem lub dodaj miód, wlej ok. 2 łyżki wody i gotuj na średnim ogniu, aby truskawki się rozpadły. Jeśli mus ma być gładszy, zblenduj go i przeciśnij przez sito, aby pozbyć się pestek.
To łatwe ciasto truskawkowe wyjmij z lodówki, wykrawaj trójkątne porcje, polej musem truskawkowym, następnie udekoruj plasterkami truskawek i listkami mięty. Podawaj zawsze schłodzone.