Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam ciasta gdzie jednym ze składników jest jogurt, ser lub inny nabiał. Myślę ze mają mniej kalorii , ale jest to pozorne usprawiedliwienie J Sernik w różnych odcieniach róży wydał się idealny na popołudniowy świąteczny deser do kawki. Ciasto pracochłonne nie jest tylko robi się przez kilka godzin. Niby te same składniki zaś każda warstwa smakuje inaczej. Sekretem różnych smaków jest zmiana proporcji składników. Ciasto wygląda bardzo pięknie i wiosennie a smakuje wyśmienicie możemy delektować się każdym kęsem i cieszysz oko jego wyglądem
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 85
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 85
Składniki
spód sernika Do miski włożyłam herbatniki, zmiksowałam na pyłek, dodałam cukier puder i kakao dokładnie wymieszałam..Masło rozpuściłam i dodałam do pyłku ciasteczkowego wymieszałam powstała jednolita masa. Jak lubicie bardziej zwartą masę można dodać więcej masła. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na około 15 minut lekko zapiekłam spód sernika Pierwsza masa jogurtowa. 3 galaretki truskawkowe rozpuściłam w 200ml gorącej wody. Ostudzone galaretki ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo jogurt i ser. Tężejącą masę wylałam na masę ciasteczkową. Wstawiłam do lodówki na około 40 minut. Druga masa jogurtowa 2 galaretki i żelatynę rozpuściłam w 100ml gorącej wody. Ostudzone galaretki ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo jogurt i ser. Tężejącą masę wylałam na masę jogurtową pierwszą. Wstawiłam do lodówki na około 40 minut Trzecia masa jogurtowa Galaretkę truskawkową i żelatynę rozpuściłam w 50ml gorącej wody. Ostudzoną galaretkę ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut dodając stopniowo jogurt i ser. Tężejącą masę wylałam na masę jogurtową drugą Wstawiłam do lodówki na około 40 minut Czwarta masa jogurtowa Żelatynę zalałam zimną woda by napęczniała następnie dodałam gorącej wody w celu rozpuszczenia Jogurt wlałam do miski następnie ubijałam na najwyższych obrotach przez około 5 minut nie przerywając ubijania dodałam stopniowo ser aromat waniliowy, żelatynę. Wstawiłam do lodówki na co lodówki. Dekoracje Na serniku robimy dekoracje według uznania. U mnie czekoladowe zające, melisa cytrynowa, mięta i stokrotki. Dodatkowo sernik można posypać startą czekoladą.