Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone ciasto Leśna Królowa jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektowne. Pięknie zaprezentuje się na stole przy każdej okazji.
Forma 20x24 cm
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45124
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22695
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15058
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4808
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45124
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 690
Składniki
Umyj szpinak i wstępnie posiekaj. Połącz z około połową oleju (wybierz taki o neutralnym smaku) i zblenduj na gładki mus.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz z musem szpinakowym i resztą oleju. Do masy jajecznej przesiej partiami mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników. Wmieszaj w ciasto skórkę z limonki.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Połącz z serkiem mascarpone i dosłodź do smaku cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj w krem sok z limonki i płynną żelatynę.
Odkrój długim, ostrym nożem wierzch ciasta – tak, by je wyrównać. Pokrusz drobno odkrojoną część. Ciasto przekrój na trzy blaty. Przełóż dwa konfiturą. Rozsmaruj na nich równomiernie większość kremu. Przykryj trzecim blatem i lekko dociśnij. Posmaruj wierzch resztą kremu i oprósz pokruszonym ciastem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.