Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone ciasto Leśna Królowa jest nie tylko pyszne, ale też niezwykle efektowne. Pięknie zaprezentuje się na stole przy każdej okazji.
Forma 20x24 cm
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 416
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 532
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 24
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 89
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 416
Polecam. Mało pracochłonny i bardzo smaczny.
Odsłon: 532
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 24
Jest to bardzo rozgrzewający, lekko pikantny napój, idealny na zimowe dni. Ni...
Odsłon: 89
Składniki
Umyj szpinak i wstępnie posiekaj. Połącz z około połową oleju (wybierz taki o neutralnym smaku) i zblenduj na gładki mus.
Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Połącz z musem szpinakowym i resztą oleju. Do masy jajecznej przesiej partiami mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułą do połączenia składników. Wmieszaj w ciasto skórkę z limonki.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 20x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. Połącz z serkiem mascarpone i dosłodź do smaku cukrem pudrem. Delikatnie wmieszaj w krem sok z limonki i płynną żelatynę.
Odkrój długim, ostrym nożem wierzch ciasta – tak, by je wyrównać. Pokrusz drobno odkrojoną część. Ciasto przekrój na trzy blaty. Przełóż dwa konfiturą. Rozsmaruj na nich równomiernie większość kremu. Przykryj trzecim blatem i lekko dociśnij. Posmaruj wierzch resztą kremu i oprósz pokruszonym ciastem. Wstaw na kilka godzin do lodówki.