Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto przywodzi na myśl budzącą się do życia przyrodę - świeża, soczysta zieleń, aż chce się zjeść. A nawet trzeba zjeść, bo temu ciasto trudno się oprzeć. Wiosenne ciasto leśne runo to idealny balans delikatnego ciasta, rozpływającego się w ustach kremu, przełamany lekko kwaśnymi owocami. Warto spróbować, bo wiosenne leśne runo idealnie sprawdzi się również na liście świątecznych czy imprezowych wypieków.
blacha, blender, mikser
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 236
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 130
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 362
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1514
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 236
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 130
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 362
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1514
Składniki
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiej przez sitko i wymieszaj. Świeży szpinak zmiksuj blenderem. Jajka zmiksuj z cukrem do powstania jasnej, puszystej masy. Masło roztop i wystudź. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo zblendowany szpinak oraz wystudzone masło. Kiedy składniki się połączą, zielną masę połącz z mąką i dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wyrównaj i wstaw do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika, zostaw w nim ciasto, by "odpoczęło"
Gdy ciasto wystygnie, odkrój jego wierzch i pokrusz do miseczki. Spód ciasta nasącz ciasto niezbyt mocną herbatą. Na ciasto nałóż konfiturę z porzeczki lub owoców leśnych. Śmietanę ubij na sztywno. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem. Dodawaj porcjami śmietankę do sera, delikatnie mieszając. Rozsmaruj krem na całej powierzchni ciasta, wyrównaj, a na wierz daj pokruszone wcześniej kawałki. Pestkami granatu udekoruj wiosenne ciasto leśny mech.