Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was dziś propozycję ciasta, które cudownie wygląda, wspaniale smakuje i na pewno zrobi furorę jako deser podany podczas wiosennego grillowania :) Ciasto Leśny Mech w wersji bezglutenowej jest idealnym deserem dla osób nietolerujących gluten, ale również, dla osób, które z innych powodów eliminują ze swojej diety mąkę pszenną. Wygląda skomplikowanie? Zerknij niżej i przekonaj się, jak łatwe w przygotowaniu jest to ciasto! Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)
forma, miska, mikser, szpatułka lub drewniana łyżka
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7737
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 35
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 192
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7737
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 35
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 192
Składniki
Szpinak dokładnie umyj (albo kup już umyty), osusz i zblenduj razem z olejem na gładką pastę. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Ubijaj tak długo, aż cukier całkowicie się rozetrze i nie będzie wyczuwalny pod palcami. Połącz delikatnie masę szpinakową z ubitymi jajkami - ja używam do tego szpatułki lub drewnianej łyżki (warto robić to delikatnie i się nie spieszyć). Do zielonej masy partiami dodaj przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Mieszaj dokładnie ale delikatnie szpatułką lub drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Całość przelej do dowolnej formy - może być tortownica 23-24 cm lub forma kwadratowa od 20x20 cm do 23x23 cm. Piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do 175 st. C przez 25-30 minut - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie jest surowe! Wyciągnij z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
Ostudzone ciasto przekrój na dwa blaty - jeden grubszy, drugi cieńszy. Ten grubszy przełóż z powrotem do formy, w której był pieczony. Cieńszy blat rozkrusz na piasek - nie będzie to trudne, a całość będzie faktycznie wyglądała jak mech :)
Ubij zimną śmietankę razem z mascarpone i cukrem na bardzo sztywny krem, zajmie to kilka minut. Jeśli dla Ciebie krem jest za mało słodki, dodaj cukru. Całość możesz również urozmaicić dodając trochę soku z cytryny. Wyłóż cały krem na blat ciasta w formie. Jeśli chcesz dodaj dowolne owoce jagodowe do kremu. Wyrównaj szpatułką. Na wierzch rozsyp pokruszone ciasto, może być z górką :) Dowolnie udekoruj - świetnie sprawdzą się tutaj owoce jagodowe - borówki, jagody, maliny, truskawki. Ciasto przechowuj w lodówce. I co? Było trudno? Chyba nie... :)