Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie biszkoptu i owoców sezonowych z galaretką
tortownica o średnicy 24 cm
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 128
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 291
Gołąbki bezmięsne w pysznym sosie pomidorowym - idealne na postny lub tani ob...
Odsłon: 128
Składniki
W miseczce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski lub rondelka wbić jajka, dodać cukier i ubić mikserem na wysokich obrotach. Ubijać ok. 10 min. Do jajek wsypać mąki i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę i piec q piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza ok. 30 min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z formy po 10 min.
Galaretkę owocową o dowolnym smaku (ja dałam o smaku owoców leśnych) rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić mikserem na gęsto i dodać tężejącą galaretkę ciągle miksując. Dodać owoce sezonowe np. porzeczki, borówki czy inne wg upodobania Ostudzony biszkopt zacisnąć szczelnie wysoką obręczą. Ciasto można nasączyć ponczem. Na biszkopt wylać masę wymieszaną z owocami i wstawić do lodówki.
Truskawki zmiksować z cukrem, 2 galaretki (mogą być truskawkowe, wiśniowe lub pomarańczowe) rozpuścić w gorącej wodzie i zostawić do wystygnięcia. Połączyć mus z płynną galaretką i wlać na masę śmietanową i ponownie wstawić do lodówki.