Super Ciasto na świąteczny stół.
Lion z ryżem preparowanym i orzeszkami ziemnymi
Składniki
- Biszkopt:
- ½ szk. mąki pszennej
- ½ szk. mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- ½ szk. Cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 4 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 4 szk. Mleka
- 1 ½ kostki margaryny
- Cukier waniliowy
- Masa kajmakowa:
- 10 dag ryżu preparowanego
- 1 opakowanie masy kajmakowej
- Poncz:
- 1 kieliszek wódki
- 1 kieliszek wody
- ½ łyżeczki cukru
- 1 olejek rumowy
- Trochę soku z cytryny
- Pozostałe składniki:
- 150 g orzeszków ziemnych solonych.
Składniki
- Biszkopt:
- ½ szk. mąki pszennej
- ½ szk. mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- ½ szk. Cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 4 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 4 szk. Mleka
- 1 ½ kostki margaryny
- Cukier waniliowy
- Masa kajmakowa:
- 10 dag ryżu preparowanego
- 1 opakowanie masy kajmakowej
- Poncz:
- 1 kieliszek wódki
- 1 kieliszek wody
- ½ łyżeczki cukru
- 1 olejek rumowy
- Trochę soku z cytryny
- Pozostałe składniki:
- 150 g orzeszków ziemnych solonych.
Etapy przygotowania
1. Zaczynamy od pieczenia biszkoptu. 2. Żółtka oddzielamy od białek. 3. Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka. 4. Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę. 5. Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 6. Pieczemy 20 minut w 180˚C.
7. Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy. 8. Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń. 9. Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.
10. Masę kajmakową łączymy z ryżem.
11. Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt. 12. Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 81
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 124
Ostatnio komentowane przepisy
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 81
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Ser
- Mleko
- Przyprawy
- Czosnek
- Płatki
Odsłon: 124
Składniki
- Biszkopt:
- ½ szk. mąki pszennej
- ½ szk. mąki ziemniaczanej
- 7 jajek
- ½ szk. Cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 4 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 6 łyżek cukru
- 4 szk. Mleka
- 1 ½ kostki margaryny
- Cukier waniliowy
- Masa kajmakowa:
- 10 dag ryżu preparowanego
- 1 opakowanie masy kajmakowej
- Poncz:
- 1 kieliszek wódki
- 1 kieliszek wody
- ½ łyżeczki cukru
- 1 olejek rumowy
- Trochę soku z cytryny
- Pozostałe składniki:
- 150 g orzeszków ziemnych solonych.
1. Zaczynamy od pieczenia biszkoptu. 2. Żółtka oddzielamy od białek. 3. Białka ubijamy mikserem, gdy są już sztywne dodajemy cukier nadal miksując, następnie żółtka. 4. Mąki oraz proszek razem mieszamy po czym stopniowo dodajemy do jajek, miksując jeszcze chwilkę. 5. Masę wkładamy na blaszkę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. 6. Pieczemy 20 minut w 180˚C.
7. Robimy masę budyniową,3 szklanki mleka gotujemy. 8. Do miseczki wlewamy 1 szk. Mleka, dokładamy pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier, cukier waniliowy i miksujemy mikserem żeby nie było grudek, po czym wlewamy do gotującego mleka mieszając aż wyjdzie nam budyń. 9. Budyń studzimy, następnie łączymy z margaryną oczywiście za pomocą miksera.
10. Masę kajmakową łączymy z ryżem.
11. Poncz: wszystkie składniki razem mieszamy i kropimy biszkopt. 12. Na biszkopt rozkładamy masę kajmakową, następnie masę budyniową i posypujemy orzeszkami drobno rozbitymi.
Pomysłowe ciasto, fajnie się prezentuje :)
Skoro to dla mnie, to biorę i uciekam xD Nie, nie, nie jestem taki i ze wszystkimi się podzielę, a dla taki mały okruszek wystarczy ;) Pyszne ciacho i myślę, że nie tylko od święta :D