Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto to wielki HIT lat 80-90. Ta wersja to kolejna moja modernizacja tego wspaniałego ciasta.Receptura jest prosta dwie warstwy biszkoptów, pyszny krem, galaretki i mnóstwo owoców.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 136
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 228
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 136
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 228
Składniki
Tortownica 22 cm. Dobrze jest wyłożyć ją folią przezroczystą. Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia. Krem. Gotujemy mleko. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając.
Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy.
Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotujemy galaretkę krystaliczną. W lekko wystudzonej galaretce maczamy pierwszą warstwę biszkoptów ( maczamy krótko ). Między biszkoptami rozkładamy niewielką część borówek.
Smarujemy je nieco większą połową kremu, łyżką nakładamy kawałki zastygniętej czerwonej galaretki i część borówek, wszystko lekko dociskamy.
Nakładamy następną warstwę maczanych biszkoptów, kawałki galaretki i borówki.
Przykrywamy pozostałą warstwą kremu, na wierzchu rozkładamy borówki. Całość wstawiamy do lodówki na około 1-2 godziny,do stężenia.
Po tym czasie z kwiatków floksów obrywamy końcówki i rozkładamy kilka po cieście, całość zalewamy galaretką krystaliczną i wstawiamy na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Potem zdejmujemy obręcz, odcinamy folię i ciasto na stół. Ja nie miałam szansy zrobić dobrego zdjęcia przekroju ciasta, znikło błyskawicznie.