Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty , smaczny deser z ciasta francuskiego i masy makowej. Taką choinkę przygotujecie zaledwie w kilka chwil, a radość jedzenia wielka. Można przygotować ją na ostatnią chwilę i będzie ozdobą świątecznego stołu. Polecam
papier do pieczenia, nóż, łyżka, garnek lub miska, widelec, pędzelek do smarowania białkiem,
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336740
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4265
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423570
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10399
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336740
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4265
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423570
Składniki
Z foli aluminiowej formuję kształt trójkąta , który posłuży jako szablon do wycięcia z ciasta francuskiego trójkąta z którego powstanie choinka. Masę makową przekładamy do miski lub garnka , dodajemy do masy białko, bułkę tartą oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko dokładnie wymieszać. Płaty ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy szablon i wycinamy trójkąty. Na jednym trójkącie rozsmarowujemy część masy makowej tak około 0,5 cm. grubości ( z reszty masy możemy upiec ciasto czy przygotować ciasteczka). Zakrywamy drugim trójkątem , dociskamy delikatnie. Ciasto nacinamy w paski tworząc gałęzie. Każdy pasek skręcamy 2 razy w zależności od długości paska. Całą choinkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu choinkę dekorujemy lukrem i cukrową posypką. Smacznego i Wesołych świąt.
Rozsmarowanie masy makowej na cieście.
Nakrywamy drugim ciastem i nacinamy.
Paski skręcamy tworząc gałązki.
Choinka po upieczeniu i wystudzeniu.
Choinka udekorowana gotowa do podania.