Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty , smaczny deser z ciasta francuskiego i masy makowej. Taką choinkę przygotujecie zaledwie w kilka chwil, a radość jedzenia wielka. Można przygotować ją na ostatnią chwilę i będzie ozdobą świątecznego stołu. Polecam
papier do pieczenia, nóż, łyżka, garnek lub miska, widelec, pędzelek do smarowania białkiem,
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 65
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 116
Składniki
Z foli aluminiowej formuję kształt trójkąta , który posłuży jako szablon do wycięcia z ciasta francuskiego trójkąta z którego powstanie choinka. Masę makową przekładamy do miski lub garnka , dodajemy do masy białko, bułkę tartą oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko dokładnie wymieszać. Płaty ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy szablon i wycinamy trójkąty. Na jednym trójkącie rozsmarowujemy część masy makowej tak około 0,5 cm. grubości ( z reszty masy możemy upiec ciasto czy przygotować ciasteczka). Zakrywamy drugim trójkątem , dociskamy delikatnie. Ciasto nacinamy w paski tworząc gałęzie. Każdy pasek skręcamy 2 razy w zależności od długości paska. Całą choinkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu choinkę dekorujemy lukrem i cukrową posypką. Smacznego i Wesołych świąt.
Rozsmarowanie masy makowej na cieście.
Nakrywamy drugim ciastem i nacinamy.
Paski skręcamy tworząc gałązki.
Choinka po upieczeniu i wystudzeniu.
Choinka udekorowana gotowa do podania.