Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosty , smaczny deser z ciasta francuskiego i masy makowej. Taką choinkę przygotujecie zaledwie w kilka chwil, a radość jedzenia wielka. Można przygotować ją na ostatnią chwilę i będzie ozdobą świątecznego stołu. Polecam
papier do pieczenia, nóż, łyżka, garnek lub miska, widelec, pędzelek do smarowania białkiem,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Z foli aluminiowej formuję kształt trójkąta , który posłuży jako szablon do wycięcia z ciasta francuskiego trójkąta z którego powstanie choinka. Masę makową przekładamy do miski lub garnka , dodajemy do masy białko, bułkę tartą oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłko dokładnie wymieszać. Płaty ciasta francuskiego rozwijamy, przykładamy szablon i wycinamy trójkąty. Na jednym trójkącie rozsmarowujemy część masy makowej tak około 0,5 cm. grubości ( z reszty masy możemy upiec ciasto czy przygotować ciasteczka). Zakrywamy drugim trójkątem , dociskamy delikatnie. Ciasto nacinamy w paski tworząc gałęzie. Każdy pasek skręcamy 2 razy w zależności od długości paska. Całą choinkę smarujemy rozbełtanym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut, do złotego koloru. Po upieczeniu i wystudzeniu choinkę dekorujemy lukrem i cukrową posypką. Smacznego i Wesołych świąt.
Rozsmarowanie masy makowej na cieście.
Nakrywamy drugim ciastem i nacinamy.
Paski skręcamy tworząc gałązki.
Choinka po upieczeniu i wystudzeniu.
Choinka udekorowana gotowa do podania.