Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, czy upiec na te święta sernik, czy może jednak makowiec? A co, jeśli Ci powiemy, że jedno ciasto może skutecznie rozwiązać Twój dylemat? Makowa zebra to połączenie masy serowej i makowej. Zaskakująco wyśmienite ciasto, które warto przygotować nie tylko z okazji Bożego Narodzenia.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 68
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 98
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 432
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 68
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 98
Składniki
Zmiel twaróg na gładką masę. Uzyskanie takiego efektu wymaga zazwyczaj trzykrotnego mielenia twarogu. Żółtka zmiksuj z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodaj do nich zmielony twaróg, masło i budyń.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj na przemian masę serową i masę makową z puszki. Rozprowadzaj je cienkimi warstwami (po kilka łyżek). Pamiętaj, by na samym spodzie oraz na wierzchu znalazła się masa serowa.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Po przestygnięciu ciasta możesz posypać jego wierzch cukrem pudrem.