Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zastanawiasz się, czy upiec na te święta sernik, czy może jednak makowiec? A co, jeśli Ci powiemy, że jedno ciasto może skutecznie rozwiązać Twój dylemat? Makowa zebra to połączenie masy serowej i makowej. Zaskakująco wyśmienite ciasto, które warto przygotować nie tylko z okazji Bożego Narodzenia.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8726
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10343
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4692
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 772
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8726
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1287
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10343
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4692
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 772
Składniki
Zmiel twaróg na gładką masę. Uzyskanie takiego efektu wymaga zazwyczaj trzykrotnego mielenia twarogu. Żółtka zmiksuj z cukrem do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Dodaj do nich zmielony twaróg, masło i budyń.
Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z masą serową, najlepiej za pomocą szpatułki. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wykładaj na przemian masę serową i masę makową z puszki. Rozprowadzaj je cienkimi warstwami (po kilka łyżek). Pamiętaj, by na samym spodzie oraz na wierzchu znalazła się masa serowa.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut. Po przestygnięciu ciasta możesz posypać jego wierzch cukrem pudrem.