Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21197
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4371
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1094
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4290
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 21197
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1054
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4371
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1094
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1270
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4290
Składniki
Pieczemy biszkopt: Ubijamy 8 białek na sztywno z 12 łyżkami cukru dodajemy 8 żółtek, 10 łyżek mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Delikatnie wszystko łączymy, następnie wsypujemy 4 czubate łyżki maku, mieszamy.Wlewamy do kwadratowej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut, w 170 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na 3 części.
Pozostały mak zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy by woda wyparowała. Ugotowany i wystudzony mak przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Ucieramy żółtka z cukrami, masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy do maku, dokładnie łączymy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej. Masę dzielimy na dwie części, smarujemy nią blaty biszkoptu, przykrywamy ostatnim i wstawiamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy w 160 stopniach. Po upieczeniu dekorujemy polewą. W garnuszku podgrzewamy śmietanę, cukier i masło, chwilę gotujemy, następnie dodajemy kakao dobrze mieszamy by nie było grudek. Odstawiamy by trochę wystygła i potem polewamy na ciasto.