Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty makowiec w wykonaniu.
keksówka, garnek, mikser, miska
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 87
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5415
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3984
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 106
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 677
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 87
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5415
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3984
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 106
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 677
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Ciasto podzielić na 2/3 i 1/3. Zawinąć każdy kawałek ciasta w woreczek śniadaniowy i włożyć kawałki do lodówki na 15 minut. Następnie większy kawałek ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę i ponakłuwać widelcem. Pozostałą część zostawić na wierzch ciasta.
Mak wsypać do garnka i zalać gorącym mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie gotować na małym ogniu 10 minut. Ugotowany mak odsączyć na sitku oraz zmielić na maszynce. Masło roztopić i ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce, a owoce suszone pokroić na małe kawałki. Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z makiem. Następnie dodać kaszę mannę, proszek do pieczenia ,jabłka, owoce, suszone, migdały wymieszać. Ubić białka i dodać do masy makowej i wymieszać. Na koniec dodać masło i wymieszać. Tak przygotowaną masę makową wyłożyć na spód ciasta. Następnie pozostały kawałek ciasta rozwałkować i wyciąć paski a z nich ułożyć kratkę na masie makowej. Piec w nagrzanym piekarniku 170C około 60 minut.