Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 269
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 81
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
Odsłon: 269
Pyszny pieczony pasztet z kaczki i kurczaka. Pasztet jest z tych twardszych,...
Odsłon: 81
Składniki
Ciasto. Mleko lekko podgrzewamy.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy z łyżką mleka mleka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
Masa makowa. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, delikatnie wymieszać z masą makową.
Ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, podzielić na 2 części. Rozwałkować jedną część ciasta na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 35 cm, wyłożyć połowę masy makowej zachowując ok. 1,5 cm wolnego brzegu.
Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku i zlepić brzegi. Wyłożyć na papier do pieczenia.
Obydwa makowce (wraz z papierem) położyć łączeniem do dołu na blaszce do pieczenia i odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia.
Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.