Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec to tradycyjne ciasto pieczone w okresie świąt Bożego Narodzenia. Mak jest tym składnikiem, który ma zapewnić urodzaj, płodność i spokojny sen. Zachwyca delikatnym miękkim ciastem i aromatyczną masą makową z mnóstwem bakalii.
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8768
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 2349
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 3808
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 681
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8768
Składniki
Zmielić 20 dkg maku lub kupić mielony mak w Lidlu. Mak wsypać do rondelka, w drugim rondelku zagotować 1/4 litra mleka i zalać wrzątkiem mak. Przemieszać i zostawić na noc w rondlu pod przykryciem. Rano do maku wsypać 1/3 szklanki cukru i przemieszać. Roztopić 68 g masła i wlać w zmielony mak. Dodać 2 żółtka olejek migdałowy, zaparzone i odsączone rodzynki, pokrojone w paski morele, zmielone orzechy włoskie rozdrobnione migdały. Wszystko dobrze wymieszać. W miseczce wymieszać składniki zaczynu drożdżowego i odstawić do wyrośnięcia. Do rondla lub metalowej miski włożyć masło wlać mleko, cukier i sól. Wszystko lekko podgrzać aby masło się roztopiło. Wbić jajka, i szybko rozmieszać. Wsypać mąkę i dodać olejek cytrynowy lub pomarańczowy. Do wyrobionego ciasta wlać zaczyn drożdżowy i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłożyć na posypaną dość grubo mąką stolnicę i w trakcie wyrabiania ciasta dodać jeszcze trochę mąki aby ciasto było elastyczne i dało się rozwałkować. Na rozwałkowane ciasto położyć masę makową, dobrze rozsmarować łyżką na cieście pozostawiając ok 2 do 3 cm wolnego brzegu z każdej strony i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku (ok. 30cm) Końce rolady zagiąć pod spód aby mak nie wypłynął. Roladę delikatnie ułożyć na papierze do pieczenia i przełożyć na dużą blachę . zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza . Po tym czasie zawijamy roladę w papier zostawiając trochę przestrzeni między roladą a papierem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odwijamy papier. Zostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu polukrować cukrem pudrem z sokiem cytrynowym. Posypać rozkruszonymi migdałami i orzechami..