Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie wilgotny w środku, niezwykle szybki w przygotowaniu, z prostych składników. Ten makowiec zrobicie bez dodatku mąki! Zamiast tego w przepisie znajdziecie kaszę mannę, która zwiąże wszystkie składniki. Skład makowca możecie wzbogacić o bakalie, np.: rodzynki, suszone morele, figi czy skórkę pomarańczową. Udekorowany cukrem pudrem i owocami będzie stanowił piękną ozdobę świątecznego stołu!
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Jeśli dysponujemy makiem suchym mielonym - zalewamy go gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie całe mleko przez około 20 minut. Mak niemielony zalewamy mlekiem i gotujemy przez około godzinę. Nie zapominamy o mieszaniu. Po tym czasie odcedzamy mak i mielimy dwukrotnie przez maszynkę.
Zabieramy się za ciasto. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę.
W oddzielnym naczyniu ubijamy miękkie masło, w trakcie miksowania dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Na koniec ubijania dodajemy po łyżce kaszy manny, proszku do pieczenia, maku, miodu i kilka kropli olejku migdałowego.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Dodajemy je do masy makowej.
Masę makową z jabłkami łączymy z ubitą pianą z białek przy użyciu łyżki.
Ciasto wylewamy do foremki (koło 25 x 25 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na górze ciasta układamy owoce miechunki i obrane kawałeczki gruszek.
Makowca pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około godzinę.
Upieczone i wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem.