Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Makowiec japoński
  • Ciasta
  • Przepis na

Makowiec japoński

25.12.2014 Odsłon: 43669
5.0 (45 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
Kasiaczek06
Kasiaczek06

Pyszna wersja makowca. Polecam:)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742516

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 3900

do 30 min 30 min
4
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasta Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użyci...

  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 4765

> 60 min >60 min
9
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 129

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11412

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44749

do 60 min 60 min
160
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

izaa_a
izaa_a
Desery

Babka cytrynowa

Desery Babka cytrynowa

Moja ulubiona babka. Jest wilgotna, pachnie cytryną czyli jest dokładnie taka...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał

Odsłon: 742516

do 60 min 60 min
1237
smaker
smaker
Przekąski

Zapiekane tortille

Przekąski Zapiekane tortille

Zapiekane tortille to danie rodem z kuchni meksykańskiej. Możesz przygotować...

  • Polska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Oregano
  • Kiełbasy

Odsłon: 3900

do 30 min 30 min
4
RITAcreative-
RITAcreative-
Ciasta

Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasta Ciasto kakaowo kawowe jako baza do tortów i ciast warstwowych.

Ciasto jest mocno kakaowe, mięciutkie, stabilne, wilgotne, pyszne i bez użyci...

  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 4765

> 60 min >60 min
9
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Gnocchi nadziewane

Dania główne Gnocchi nadziewane

Idealne na piątkowy obiad.

  • Do pracy
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser

Odsłon: 129

do 30 min 30 min
1
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 11412

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44749

do 60 min 60 min
160
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Makowiec japoński
Autor:
Kasiaczek06
> 60 min
> 6 osób

Składniki

  • Ciasto: 9 jajek
  • 400 g margaryny Kasi
  • 500g cukru pudru
  • 600 g maku (niebieskiego)
  • Kg jabłka szara reneta (waga po obraniu)
  • 12 – 13 łyżek grysiku
  • 100g rodzynek
  • 5 łyżek skórki pomarańczowej
  • 100g żurawiny
  • 30g moreli
  • 30g daktyli
  • 30g fig
  • szczypta soli
  • aromat rumowy
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem
Sposób przygotowania:
1

Ciasto; 9 jajek 400 g margaryny Kasi 500g cukru pudru 600 g maku (niebieskiego) Kg jabłka szara reneta (waga po obraniu) 12 – 13 łyżek grysiku 100g rodzynek 5 łyżek skórki pomarańczowej 100g żurawiny 30g moreli 30g daktyli 30g fig szczypta soli aromat rumowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mak zaparzyć dzień wcześniej najlepiej w mleku 2%. Odcedzony mak zmielić dwa razy. Obrane jabłka utrzeć na tarle o dużych oczkach, oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku , następnie dodajemy po łyżce maku. Ucierać. Dodać jabłka, aromat rumowy, wymieszać. Wsypać grysik, proszek do pieczenia oraz bakalie (daktyle, figi i morele należy wcześniej posiekać na mniejsze kawałki), wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Białka ubić z szczypta soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszać w masę makową. Gotowe ciasto wylewamy na formę o wymiarach 35x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku; 160*- 170* przez około 80 minut (wierzch ciasta musi być mocno rumiany – nie spalony). Studzimy ciasto przez 30 minut w wyłączonym piekarniku następnie przykrywamy ściereczka i wynosimy w chłodne miejsce do wystudzenia.

2

Polewa; 300 g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka 2% 1 łyżka oleju Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy pokruszoną czekoladę oraz łyżkę oleju. Wszystko podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając do czasu aż składniki się połączą. Gorącą polewą smarujemy ostudzone ciasto. Dodatkowo; Garść płatków migdałowych Ciasto polane polewą posypujemy płatkami migdałowymi.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki