Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec z jabłkami znany również jako makowiec japoński to ciasto, które w swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 14
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 104
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1875
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 14
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 104
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1875
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Składniki
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę, kaszę mannę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą.
Miękkie masło i cukier miksujemy do uzyskania puchu. Ciągle miksując dodajemy mąkę, kaszę i proszek do pieczenia a na sam koniec masę makową.
W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy do masy z makiem, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką do połączenia składników.
Blaszkę o średnicy 20x30cm smarujemy tłuszczem, przelewamy masę. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną wody lub mleka, smarujemy nią wierzch ciasta, posypujemy kandyzowana mieszanką owocową, dekorujemy kandyzowanymi wiśniami.