Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasto wypiekała moja mama. A wiadomo, smaki dzieciństwa smakują zawsze wybornie. Tak też jest z tym makowcem japońskim, choć myślę, że smakuje nie tylko dlatego, że kojarzy mi się z czasami dzieciństwa, lecz po prostu dlatego, że na prawdę jest smaczny. Robi się go w miarę szybko i prosto. Dzięki dodatkowi startych jabłek masa makowa jest wilgotna, taka, jaką lubię.Wiem, że niektórzy pieką ten makowiec bez spodu, ale ja wolę jednak z kruchym spodem, bo ciasto kruche lubię, więc w tym placku jest wszystko to, co mi odpowiada. I zawsze się udaje. Spróbujcie! Ciasto piekłam na kwadratowej odpinanej formie o wymiarach 24 x 24 cm.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 250
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 644
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 281
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 250
Bitki ze schabu z ziemniakami i surówką to nasz ulubiony obiad z dzieciństwa...
Odsłon: 644
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 281
Składniki
Mak zaparzamy tz zalewamy go ok 300 ml wrzącej wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 5 minut stale mieszając. Następnie pozostawiamy w garnku na ok 2 - 3 godziny, aż mak wchłonie wodę
Po tym czasie mak mielimy trzykrotnie
Z w/w składników zagniatamy gładkie ciasto na spód placka
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą, kremową masę.Gdy jajka są już ubite dodajemy do nich po kolei mak, stopiony i ostudzony tłuszcz, kaszę, starte na grubej tarce jabłka, proszek do pieczenia, bakalie i aromat. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę
Formę, w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką
Na dno formy wykładamy rozwałkowane ciasto, a na niego masę makową
Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach
Po wystudzeniu ciasto oblewamy polewą czekoladową lub lukrem i dekorujemy bakaliami