Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym z kruszonką.
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3745
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41455
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 241
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3745
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41455
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 439
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 241
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
Ciasto drożdżowe Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto dodaj roztopione masło i jajko, ręcznie lub za pomocą miksera wyrób gładkie elastyczne ciasto około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej wrzątkiem odsącz na sicie. Migdały jeśli są w skórce również zalej wrzątkiem, usuń skórki i zmiel razem z orzechami włoskimi. Mak wypłukaj, zalej mlekiem i gotuj około 35minut , odcedź na sicie, wystudź. Następnie zmiel 2 razy. W garnku roztop masło, smalec dodaj zmielony mak, cukier, miód, powidła, żółtka, olejek migdałowy, oraz bakalie, wszystko dokładnie wymieszaj, ubij pianę z białek dodaj do masy makowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto drożdżowe, rozwałkuj na wielkość blachy o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia i zostaw na 15 minut. Następnie wyłóż masę makową.
Wierzch posyp kruszonką. Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Smacznego.