Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tradycyjny makowiec na cieście drożdżowym z kruszonką.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5602
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1092
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12175
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5602
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1092
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12175
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Z podanych składników zagnieść kruszonkę wstaw do lodówki.
Ciasto drożdżowe Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i wlej ciepłe mleko, zacznij wyrabiać ciasto dodaj roztopione masło i jajko, ręcznie lub za pomocą miksera wyrób gładkie elastyczne ciasto około 10 minut, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalej wrzątkiem odsącz na sicie. Migdały jeśli są w skórce również zalej wrzątkiem, usuń skórki i zmiel razem z orzechami włoskimi. Mak wypłukaj, zalej mlekiem i gotuj około 35minut , odcedź na sicie, wystudź. Następnie zmiel 2 razy. W garnku roztop masło, smalec dodaj zmielony mak, cukier, miód, powidła, żółtka, olejek migdałowy, oraz bakalie, wszystko dokładnie wymieszaj, ubij pianę z białek dodaj do masy makowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ciasto drożdżowe, rozwałkuj na wielkość blachy o wymiarach 26 x35 wyłóżonej papierem do pieczenia i zostaw na 15 minut. Następnie wyłóż masę makową.
Wierzch posyp kruszonką. Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. Smacznego.