Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec niekoniecznie trzeba piec tylko od święta
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 56
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 373
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2797
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 638
Plaster schabu z tłuszczykiem i kością.
Odsłon: 56
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 373
Gniazda, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie – to alternatywne nazwy niesam...
Odsłon: 2797
Jeśli masz ochotę na szybki, a zarazem wyjątkowo pyszny deser, ten przepis je...
Odsłon: 638
Składniki
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki, dodajemy do tego roztopioną i lekko przestudzoną margarynę. Z 5 jajek oddzielamy do osobnej miski białka. 1 całe jajko oraz 5 żółtek mieszamy dokładnie ze śmietaną i wlewamy do miski z sypkimi składnikami i margaryną. Całość energicznie zarabiamy i odstawiamy na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Białka, które nam pozostały z robienia ciasta, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do masy makowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 3 części. Rozwałkujemy je na placki i każdy z nich smarujemy masą makową. Zwijamy je w rolady i zaklejamy boki, aby w czasie pieczenia masa nie wypłynęła nam z ciasta. Gotowe makowce układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 min. w temp. 180 stopni.