Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na kruchym cieście - Pleśniak makowy
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 55
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9307
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1130
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 55
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9307
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 973
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1130
Składniki
Masa makowa: Mleko podgrzewamy, gdy będzie gorące wsypujemy mak i mieszamy, dodajemy miód, aromat i masło. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy masło się rozpuści dodać bakalie i wymieszać. Gdy masa przestygnie dodać jajka oraz mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto: Do miski przekładamy mąkę, zimne masło pokrojona na mniejsze kawałki, cukier , żółtka, oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3. Mniejszy kawełek wkładamy do woreczka, a następnie do zamrażalnika. Pianka z białek: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wylepiamy dno większym kawałkiem ciasta. Nakłuwamy widelcem. Smarujemy powidłami i odstawiamy. W tym czasie białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną się pienić dodajemy partiami cukier i po każdym dodaniu cukru chwilę miksujemy. Do ubitych białek wsypujemy budyń i krótko miksujemy do połączenia składników. Na surowy spód ciasta posmarowany dżemem wykładamy masę makową. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych oczkach kawałek ciasta z zamrażalnika. Ciasto pieczemy ok. 60 w temperaturze 170 stopni. Gotowe przestudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!