Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny makowiec na kruchym cieście. Musi pojawić się na świątecznym stole.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 261
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1089
Składniki
Pieczenie makowca rozpoczynam od zrobienia masy makowej, ponieważ jest to dość czasochłonne. Mak zalewam wrzącą wodą(do pokrycia) i odstawiam na całą noc. Nastepnego dnia odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Jajka rozdzielam, żółtka, miod i cukier ubijam na jasny kolor. Dodaję proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę z cytryny i pomaranczową oraz łyżkę buki tartej. Białka ubijam na sztywną pianę i ostrożnie dodaję do masy makowej. Całą masę delikatnie wymieszać.
Przygotowanie ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto, uformować kulę i dać na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. 2/ 3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Z reszty ciasta formowane będą wałeczki na wierzch maku, aby utworzyć kratkę na samym wierzchu ciasta.
Masę makową wylać na wyłożone już ciasto, na mak układać kratkę pozostałego ciasta. Piec 1 godzinę w piekarniku 160°C . Smacznego!