Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zrobienie makowca może wydawać się bardzo trudno ale naprawdę warto spróbować, jest pyszny
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10690
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3932
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42539
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 461
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 293
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 10690
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3932
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42539
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 461
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 293
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 415
Składniki
1. mak płuczemy, odcedzamy na drobnym sitku, zalewamy makiem (ok 2 cm nad powierzchnią maku), stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy do zagotowania, przykrywamy, zostawiamy na noc do napęcznienia, po tym czasie mak odcedzamy, mielemy w maszynce 3 razy, 2. 3 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz drożdże mieszamy, zalewamy kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły, 3. mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodajemy zaczyn, jajka, rozpuszczone, zimne masło oraz wlewamy część podgrzanego mleka, wyrabiamy, jeśli ciasto jest zbyt suche wlewamy więcej mleka, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, 4. w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy miód, cukier i mak, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą, odstawiamy, do lekko przestudzonego maku dodajemy jajka, aromat migdałowy, bułkę tartą oraz pokrojone bakalie, dokładnie mieszamy, 5. ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy na szerokość blachy i grubość ok 1,5 cm, smarujemy białkiem, nakładamy kilka łyżek maku, rozsmarowujemy, zwijamy, zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze, 6. makowce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, pieczemy w 175 st przez ok 25 min, następnie przez ok 5-10 min w 190 st, po upieczeniu odwijamy papier, po ostudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego