Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zrobienie makowca może wydawać się bardzo trudno ale naprawdę warto spróbować, jest pyszny
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17310
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3504
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 113
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 152
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 85
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17310
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 340
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 3504
Tradycja spotyka nowoczesność – oto przepis, który podbije Twoje kubki smakow...
Odsłon: 113
Takie ciasto przełożone delikatnym kremem , puszyste i wilgotne o pięknej bar...
Odsłon: 152
Krem, którym możemy przekładać torty i ciasta, dekorować babeczki. Składa się...
Odsłon: 85
Składniki
1. mak płuczemy, odcedzamy na drobnym sitku, zalewamy makiem (ok 2 cm nad powierzchnią maku), stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy do zagotowania, przykrywamy, zostawiamy na noc do napęcznienia, po tym czasie mak odcedzamy, mielemy w maszynce 3 razy, 2. 3 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz drożdże mieszamy, zalewamy kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły, 3. mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodajemy zaczyn, jajka, rozpuszczone, zimne masło oraz wlewamy część podgrzanego mleka, wyrabiamy, jeśli ciasto jest zbyt suche wlewamy więcej mleka, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, 4. w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy miód, cukier i mak, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą, odstawiamy, do lekko przestudzonego maku dodajemy jajka, aromat migdałowy, bułkę tartą oraz pokrojone bakalie, dokładnie mieszamy, 5. ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy na szerokość blachy i grubość ok 1,5 cm, smarujemy białkiem, nakładamy kilka łyżek maku, rozsmarowujemy, zwijamy, zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze, 6. makowce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, pieczemy w 175 st przez ok 25 min, następnie przez ok 5-10 min w 190 st, po upieczeniu odwijamy papier, po ostudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego