Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zrobienie makowca może wydawać się bardzo trudno ale naprawdę warto spróbować, jest pyszny
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2496
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2504
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 284
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2496
Pyszna ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym pod jogurtową pierzynką.
Odsłon: 2504
Dzisiejsze pałki to szybki, prosty i smaczny przepis na obiad dla całej rodzi...
Odsłon: 284
Składniki
1. mak płuczemy, odcedzamy na drobnym sitku, zalewamy makiem (ok 2 cm nad powierzchnią maku), stawiamy na małym ogniu, podgrzewamy do zagotowania, przykrywamy, zostawiamy na noc do napęcznienia, po tym czasie mak odcedzamy, mielemy w maszynce 3 razy, 2. 3 łyżki mąki, łyżkę cukru oraz drożdże mieszamy, zalewamy kilkoma łyżkami mleka, odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby drożdże wyrosły, 3. mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, dodajemy zaczyn, jajka, rozpuszczone, zimne masło oraz wlewamy część podgrzanego mleka, wyrabiamy, jeśli ciasto jest zbyt suche wlewamy więcej mleka, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, 4. w rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy miód, cukier i mak, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą, odstawiamy, do lekko przestudzonego maku dodajemy jajka, aromat migdałowy, bułkę tartą oraz pokrojone bakalie, dokładnie mieszamy, 5. ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy na szerokość blachy i grubość ok 1,5 cm, smarujemy białkiem, nakładamy kilka łyżek maku, rozsmarowujemy, zwijamy, zawijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze, 6. makowce wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 st, pieczemy w 175 st przez ok 25 min, następnie przez ok 5-10 min w 190 st, po upieczeniu odwijamy papier, po ostudzeniu polewamy polewą lub posypujemy cukrem pudrem, smacznego