Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć!!! Pokażę Wam dzisiaj , jak zrobić pyszne, drożdżowe ciasto z masą makową. Ciasto będzie niezwykłe, bo będzie miało kształt gwiazdy, dlatego wyjątkowo pięknie będzie prezentowało się na świątecznym stole.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1855
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3885
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 265
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 175
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 161
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1855
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3885
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 265
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 175
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 161
Składniki
Do miseczki odlewam 1/4 szklanki mleka, lekko podgrzewam, rozpuszczam łyżeczkę cukru i wkruszam drożdże. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Do miski przesiewam mąkę i cukier puder, dodaję rozczyn, 2 jajka, sól, resztę mleka oraz rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto dzielę na 3 równe części. Każdą wałkuję na placek o średnicy tortownicy. Pierwszy blat ciasta układam na spodzie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję warstwą masy makowej. Przykrywam kolejnym płatem ciasta i ponownie smaruję masą. Na wierzch trzeci płat ciasta. Zlepiam brzegi i tak jak tort, dzielę ciasto na 16 części, środek zostawiając nieprzecięty. Chwytam 2 kawałki i wykręcam dwukrotnie na zewnątrz. Robię tak ze wszystkimi częściami. Masa makowa układa się w ten sposób w piękną gwiazdę.
Zlepiam brzegi ciasta. Ostrożnie nakładam obręcz tortownicy, którą wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Wierzch ciasta smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!!!