Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wyjątkowo smaczne ciasto. Popisuję się nim przed rodziną i znajomymi.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 991
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5498
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 991
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5112
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1421
Składniki
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cukrem migdałowym. Ucierając dodawać po 1 żółtku. Po utarciu dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wlać ciepłe mleko. Całość jeszcze trochę ucierać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną lub zaopatrzoną w papier do pieczenia. Wymiary blaszki 25x35 cm. Ciasto lekko posypać mąką - uniknie się zakalca.
Mak sparzyć i dwa razy przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać cukier, miód, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy. Wszystko utrzeć. Następnie dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Wymieszać delikatnie. Masę makową wyłożyć na ciasto.
Ubić mikserem trzy białka na sztywno. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać aż masa zbieleje i wyraźnie zwiększy objętość. Dodać łyżkę ciepłej, przegotowanej wody. Następnie przesiana mąka z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczana. Należy wsypywać łyżką po ściankach aby biszkopt nie opadł. Delikatnie i starannie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na masę makową i wyrównać. Piec ok 50-55 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Wierzch placka przykryć papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym. Uniknie się przypalenia. Po upieczeniu makowiec posypać cukrem pudrem.