Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to wyjątkowo smaczne ciasto. Popisuję się nim przed rodziną i znajomymi.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 323
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2328
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 323
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 68
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 66
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 45
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2328
Składniki
Miękkie masło rozetrzeć z cukrem i cukrem migdałowym. Ucierając dodawać po 1 żółtku. Po utarciu dodać mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i wlać ciepłe mleko. Całość jeszcze trochę ucierać. Ciasto wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną kaszką manną lub zaopatrzoną w papier do pieczenia. Wymiary blaszki 25x35 cm. Ciasto lekko posypać mąką - uniknie się zakalca.
Mak sparzyć i dwa razy przekręcić przez maszynkę. Do maku dodać cukier, miód, mąkę ziemniaczaną, olejek migdałowy. Wszystko utrzeć. Następnie dodać pianę z białek ubitą na sztywno. Wymieszać delikatnie. Masę makową wyłożyć na ciasto.
Ubić mikserem trzy białka na sztywno. Dodać cukier, żółtka i nadal ubijać aż masa zbieleje i wyraźnie zwiększy objętość. Dodać łyżkę ciepłej, przegotowanej wody. Następnie przesiana mąka z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczana. Należy wsypywać łyżką po ściankach aby biszkopt nie opadł. Delikatnie i starannie wymieszać. Ciasto biszkoptowe wylać na masę makową i wyrównać. Piec ok 50-55 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Wierzch placka przykryć papierem do pieczenia lub papierem śniadaniowym. Uniknie się przypalenia. Po upieczeniu makowiec posypać cukrem pudrem.