Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego makowca. Dzięki startym do środka jabłkom ciasto staje się wilgotne i wyśmienite w smaku. Makowiec polecam na każdą okazję.
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2044
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 291
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 859
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 998
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 310
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2044
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 291
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 859
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 998
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 310
Składniki
Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko odciskamy z soku. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i dalej ucieramy. Wsypujemy mak, kaszę manną, proszek do pieczenia, jabłka, bakalie, olejek i ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Po dodaniu piany delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Formę wielkości 26 cm. x33 cm. wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C. Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.