Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto, które możemy podać na co dzień lub na święta. Lubię je bo dzięki jabłkom pozostaje długo wilgotne i świeże. Możemy dodać do niego też troszkę bakalii.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem w garnku tak, by niewiele było wody nad warstwą maku i zostawiamy na noc do namoczenia. Rano mielimy go dwukrotnie.
Oddzielamy białka od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i 3 żółtkami. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dorzucamy do masy z żółtkami i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zmielony mak, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Dokładnie miksujemy, a na samym końcu dodajemy ubite na sztywno białka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Masę wylewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem.